Over

Over Nico Bakker

Ik ben in 1948 geboren en inmiddels met pensioen. Ik ben opgegroeid in een gereformeerd gezin en heb zo het geloof van binnenuit leren kennen. Nu ik terugkijk, heb ik niet zo geworsteld met het geloof, terwijl allerlei vragen rondom het geloof altijd mijn interesse hebben gehad.

nico

Voor mij is de Bijbel het onfeilbare Woord van God, ondanks het feit dat ik nu sommige gebeurtenissen heel anders interpreteer dan vroeger. Vooral de weerzin tegen de evolutiegedachte heeft mij aangezet om Genesis opnieuw te lezen en zo te interpreteren dat het gaat stroken met wat de wetenschap als feiten aandraagt.

Ik zie God als de Soeverein die met zijn schepping enkel het goede beoogt. Door de zondeval is de schepping zo beschadigd dat deze helemaal vernieuwd moet worden. Dat geldt ook voor elk mens, zowel wat betreft lichaam als geest.
Dit vernieuwingsproces zal wonderlijk verlopen. Jezus Christus is opgestaan uit de dood, Hij heeft zijn oude lichaam dat aan ons lichaam gelijk was, afgelegd en een nieuw verheerlijkt lichaam aangedaan.
Dit wonder is illustratief voor wat gaat volgen. Eens zullen alle mensen opstaan en ook zo’n verheerlijkt lichaam ontvangen. Jezus heeft de eerste stap gezet en zal als HEER dit proces afronden. Zodra Jezus Christus alles en allen aan zich heeft onderworpen en alles volkomen perfect is, zal Hij het goede wat bereikt is teruggeven in de handen van zijn Vader.

Over mijn uitgangspunt.

Ik denk dat de Bijbel een onuitputtelijke bron is voor reflectie en verdieping, waarbij er ruimte is voor het overwegen van andere interpretaties. Een nieuwe interpretatie mag nooit een van Gods goede eigenschappen verkleinen, omdat God volmaakt is en alleen het goede met zijn schepping voor ogen heeft.
Veel gelovigen proberen namelijk de Bijbel te combineren met evolutie, omdat zij menen dat de evolutie een wetenschappelijk vaststaand feit is. Iets wat je als gelovigen niet mag negeren.
Ik vul de onfeilbaarheid van Gods Woord juist zo in, dat in die verhalen waar God onomstotelijk zijn hand in heeft gehad, dat die verhalen goed geregisseerd in de Bijbel terecht zijn gekomen.
Zo heeft niemand de schepping van deze wereld aan de lijve meegemaakt, dus moet het scheppingsverhaal wel direct van God afkomstig zijn geweest.
Zo kan niemand iets vertellen over de toekomst van deze wereld, dan God alleen. Daarom vind ik dat de eerste hoofdstukken van Genesis en de laatste hoofdstukken van Openbaring niet in twijfel mogen worden getrokken. God heeft daarin ontegenzeggelijk de hand gehad.
Over het zondvloedverhaal denk ik iets losser. Noach heeft dat zelf meegemaakt en daardoor is dat verhaal vermengd met de kennis van de waarnemer. Een objectieve waarnemer, die niet alle effecten van de zondvloed heeft kunnen overzien. Waarschijnlijk mocht Noach ook niet alles weten.
Het verhaal van de zondvloed heeft vooral een waarschuwend en daardoor een pedagogisch karakter. Met name dat element moeten we eruit halen en zo Gods bedoeling met de zondvloed duiden.

Wie een nieuw huis wil bouwen op de plaats van een oud huis waar van alles aan mankeert, zal dat oude huis eerst moeten slopen. Duidelijk is dat de mensen eerst zullen moeten sterven voordat zij een nieuw lichaam kunnen aandoen. Jezus Christus is ons daarin voorgegaan.
Hoe de aarde en de hele kosmos zullen worden gereinigd van alle zondige invloeden,is niet duidelijk. Wel zal tijdens de jongste dag de hele kosmos worden vernieuwd en zal de huidige aarde worden getransformeerd in de woonplaats van God en mens.
De contouren van deze nieuwe hemel en aarde zijn ons geopenbaard.

 

Contact: info@paradijsthese.nl

Bezoekt u deze website regelmatig?
Vindt u het belangrijk dat ook het hier verwoorde aspect van het algemeen christelijke geloof besproken wordt?
U kunt het onderhouden en uitbouwen van deze website steunen door het overmaken van een gift naar rekeningnummer:
NL51 INGB 0003 0738 08  t.n.v.  N.J. Bakker

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.