1. Intro bij ↓ ↓

Schepping en Evolutie, Verzoening door voldoening, Dordtse Leerregels

Ik toets in allerlei richtingen mijn ideeën. Ik zoek daarbij naar bevestiging, afwijzing en hoop op verdere discussie.

Schepping en evolutie
In het boek En god zag dat het goed was – christelijk geloof en evolutie in 25 cruciale vragen reflecteren meerdere theologen op het boek En de aarde bracht voort van Gijsbert van den Brink. De meesten daarvan gaan mee met Van den Brinks opvattingen over de aansluiting van de evolutie bij het verhaal uit Genesis. Maar niet iedereen. Met name Mart-Jan Paul niet. Hij schreef daarover het boek Oorspronkelijk – Overwegingen bij schepping en evolutie.

In mijn bespreking van het boek En God zag dat het goed was kwam ik terecht bij de hiaattheorie. Enkele referenten tipten dat aan en ik heb daarna dat thema verder bestudeerd. In zie nu in Genesis 1:1-2 een korte aanduiding van een preschepping, een periode voorafgaand aan de zesdaagse schepping.

De hiaattheorie maakt het mogelijk om de ouderdom van het heelal in 13,6 miljard jaren te zien en dat van de aarde in 4,5 miljard jaren. Maar omdat Genesis 1:2 het heeft over een woeste en lege aarde, past de evolutie niet in dat verhaal. Maar God heeft tijdens de preschepping niet stil gezeten. Hij heeft voorbereidingen getroffen om zijn voorgenomen plan tot uitvoer te brengen. Daar gaat onder andere mijn kijk op de hiaattheorie over.

Verzoening door voldoening
Verzoening door voldoening is binnen het christelijke geloof cruciaal. Jezus Christus heeft voldaan aan Gods eis en daardoor ontstaat verzoening. Wie gelooft in dat cruciale werk van Jezus Christus weet dat hij daardoor in verzoening met God leeft.

Dit grondidee is door Reinier Sonneveld met tal van vragen voorzien. Eerst in zijn boek Het vergeten evangelie. Naar aanleiding van dat boek organiseerde Weetwatjegelooft.nl en Permanente Educatie Predikanten
op 8 maart 2019 een studiedag. Het boek Hoe kan Jezus’ kruisdood ons verlossen? bevat de bijdragen en een verdere uitwerking ervan van de theologen die aan deze studiedag meewerkten. Ook Reinier Sonneveld en William den Boer hebben hun verhalen toegespitst. Zo heeft William den Boer 11 cruciale vragen van Reinier Sonneveld geselecteerd. In mijn bespreking ga ik op al deze vragen in, maar daarin ontkom ik er niet aan om uit te gaan van de late-alverzoening. God verzoent zich met het resultaat dat Jezus bereikt. Na Zijn terugkomst voltooit Hij zijn missie. Zijn kruisdood moeten we zien in de termen van reeds en nog niet.

Dordtse Leeregels in perspectief
De Dordtse Leerregels sturen onder andere onze gedachten over de geknakte vrije wil en de uitverkiezing. Over het nieuwe thema, het theodrama aangedragen door Tom Wright, werd in die tijd niet nagedacht. Zo ook niet over mijn idee van de late-alverzoening.
Ik heb nu de Dordtse Leerregels bekeken om te zien in hoeverre deze stroken met mijn idee over de late-alverzoening. Daarbij vul ik het theodrama op mijn manier in, met een Messiaans Vrederijk dat aanvangt zodra Jezus terugkomt.